Navigácia

  • Beseda so spisovateľkou

    Beseda so spisovateľkou

    „Marec- mesiac knihy“ privítali druháci literárnou besedou s pani spisovateľkou Miriam Bielichovou. Stretnutie bolo od začiatku veselé a zároveň poučné. Deťom porozprávala čo ju k písaniu inšpirovalo, o jej učiteľskej práci a prezradila niečo aj o svojom súkromí.

    Predstavila nám svoju dvojdielnu knihu „Môj kamarát trApaslík alebo Harmatanec v škole“. Je plná vtipných príbehov o nezbednom trpaslíkovi. Deti mali možnosť vypočuť si autorkine čítanie úryvku a aj samé predviedli pekné čítanie. Príbehy sú obohatené o otázky, hádanky a detské piesne, ktorých texty taktiež napísala autorka. V knihe cez qr- kódy si ich ľahko môžu nájsť na internete.

    Pani spisovateľka porozprávala aj o tom, ako dlho kniha vznikala a koľko rôznych ľudí sa podieľalo na jej vzniku. Deťom odpovedala na všetky zvedavé otázky a odfotila sa s nimi.

    V závere besedy druháci mali možnosť zakúpiť si knihu a získať od autorky venovanie s podpisom. Fotoalbum

    Ďakujeme pani spisovateľke za návštevu, prajeme jej veľa úspechov a čo najviac spokojných čitateľov.

    Mgr. Z. Ondrová

  • 1. miesto v okresnom kole v MIDIcoolvólley

    1. miesto v okresnom kole v MIDIcoolvólley

    Dňa 28.2.2024 sa na Rastislavke konalo okresné kolo v MIDIcoolvólleybale.

    Naše žiačky postupne vyhrali nad Handlovou 2:0, Nitrianským Rudnom 2:0, Bojnicami 2:1 a postúpili do regionálneho kola, ktoré sa uskutoční 11.4. 2024 na našej škole.

    Víťazný tím: Vavrincová Zuzka, Števušková Rebeka, Maslenová Eleonóra, Kozárová Hanka, Chlpeková Vanda, Grambličková Tamarka, Gontková Viki, Dudášová Vivien.

    Gratulujeme a ďakujeme.

    PaedDr. D. Šoltýsová

  • 8. B v múzeu Vtedy

    Vtedy a vtedy, presnejšie 28. februára, sme zavítali na návštevu do Galérie Jabloň. Čakala nás zaujímavá expozícia múzea Vtedy, aby sme sa opäť raz vrátili v čase. Do obdobia valčekových stien, skromných zásob v potravinách, obrovských skrinkových rádií a televízorov. Ochutnali sme čaro telefónnej búdky, vyskúšali sme mechanickú metlu a nazreli do sekretára starej mamy. Odporúčame! Stálo to za to!

    Mgr. M. Fungáčová

  • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

    Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

    Na počesť slovenského básnika Pavla Orzságha Hviezdoslava , prebehlo aj tento rok dňa 27.2.2024 školské kolo súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín.

    Žiaci súťažili v troch kategóriách. I. kategória: 2.- 4.ročník, II. kategória: 5.- 6.ročník, III. kategória: 7.- 9.ročník.

    Víťazi v jednotlivých kategóriách:

    I. kategória: 2.- 4.ročník

    Poézia

    1. miesto – Barbora Dobrovodská - 3.A
    2. miesto – Karla Gromová - 4.A
    3. miesto – Damian Čejtej - 3.A

    Próza

    1. miesto – Jana Balková - 4.B
    2. miesto – Alexandra Fukasová - 4.A
    3. miesto – Eliška Borková - 3.A

    II. kategória: 5.- 6.ročník

    Poézia

    1. miesto – Alexandra Chovanová – 5.B
    2. miesto – Nela Hopková – 5.B
    3. miesto – Lenka Beňadiková – 5.C

    Próza

    1. miesto – Sara Elizabeth Marko – 5.A
    2. miesto – Jakub Vrchovský – 5.C
    3. miesto – neudelené

    III. kategória: 7.- 9.ročník

    Poézia

    1. miesto – Aneta Andrejčáková – 7.A
    2. miesto – Dominika Straková – 8.A
    3. miesto – neudelené

    Próza

    1. miesto – Viktória Fábryová – 7.C
    2. miesto – Diana Muščíková – 7.C
    3. miesto – Darius Scheibstein – 7.A

    Ďakujeme všetkým zúčastneným za výborné výkony a príjemnú atmosféru.

    Víťazom držíme palce v okresnom kole a tešíme sa na stretnutie opäť o rok!

  • Fašiangy v ŠKD

    Fašiangy v ŠKD

    „Už sa Fašiang kráti, už sa nenavráti...“

    Fašiangové tradície sú staré mnoho storočí, a pretrvávajú - i keď v inom význame - do dnes. Oslava konca zimy a príprava na veľkonočné sviatky sú pre nás stále aktuálne.

    Deti v školskom klube si pripravili masky, škrabošky, čiapky. Obliekli sa za krásne a fantazijné bytosti. Masky spevom a tancom vyčarili krásnu fašiangovú atmosféru. Malá kvapka smútku sa však ukázala - po šantení prichádza 40 dňový pôst. Ale nevadí! Čas masiek a zábavy sa o rok vráti. Radi si ho zopakujeme. Fotoalbum

    Jana Marková

  • Oznam

  • Liečivé byliny v našej kuchyni

    Liečivé byliny v našej kuchyni

    Jedna Milka, dve Milky
    nazbierali kamilky.
    Či žalúdok, či oči,
    čaj z kamilky vylieči.

    Bylinky rastú všade okolo nás. Na záhrade, na lúke či pri chodníkoch. Ukrývajú v sebe silu, ktorú ľudia využívajú oddávna. Môžeme ich využiť v kuchyni ako dochucovacie bylinky, alebo ako liečivé či ukľudňujúce čaje. Aj deti z nášho školského klubu si mohli vyskúšať silu vôní byliniek. Dozvedeli sa aj o účinkoch jednotlivých rastlín.

    Príroda dala človeku veľa pomocníkov v podobe rastlín a kvetov. Chráňme ich a naučme sa ich využívať pre svoje zdravie. Fotoalbum

    J. Marková

  • Šaliansky Maťko - školské kolo

    Šaliansky Maťko - školské kolo

    V dňoch 24. a 29. januára 2024 sa uskutočnili školské kolé v prednese povestí Šaliansky Maťko. Žiaci súťažili v troch kategóriách:  I. kategória - žiaci 2.- 3. ročníka, II.kategória - žiaci 4.- 5.ročníka a III.kategória - žiaci 6.- 7.ročníka.

    Porota pozorne počúvala povesti v podaní našich recitátorov, no vyhrať mohli iba najlepší.

    I.kategória:
    1.miesto - Lenka Laluhová - 3.B
    2.miesto - Magdalena Beck - 3.A
    3.miesto - neudelené

    II.kategória:
    1.miesto - Lea Hozlárová - 5.C
    2.miesto - Janka Balková - 4.B
    3.miesto - Anetka Lišková - 5.B

    II.kategória:
    1.miesto - Hanka Kozárová - 6.A
    2.miesto - Tamarka Grambličková - 6.A
    3.miesto: neudelené

    Všetkým ďakujeme za príjemne strávené popoludnie a víťazom prajeme veľa šťastia v okresnom kole!

  • Ekocharita Slovensko Slovensku

    Dnes sme sa zúčastnili zaujímavej prednášky o textilnom odpade. Dozvedeli sme sa mnohé nové veci, o ktorých väčšina z nás ani netušila. Na začiatok sme si vypočuli reč viceprimátora Prievidze a hneď potom sme pokračovali krátkym náučným filmom.  Vysvetlili sme si  pojmy - fast fashion, swap oblečenia alebo kapsulový šatník. Zasiahol nás pohľad na skládky nepotrebného textilu i na úbohé podmienky, v akých sa šijú odevy v rozvojových krajinách. Nešťastie z r. 2013, pri ktorom zahynulo vyše 1000 zamestnancov textilnej továrne, nás prinútilo zamyslieť sa nad cenou, ktorú ľudia, ale i naša planéta každodenne platia za snahu byť in. No ponúklo sa nám aj riešenie, skvelý nápad – SWAP. V podstate výmena oblečenia, ktoré tak dostane v domácich podmienkach a zadarmo novú šancu a nového majiteľa.

    Dominika Straková z 8. A

  • Výzva pre študentov na tvorbu projektov

  • Geografická olympiáda - školské kolo

    Geografická olympiáda - školské kolo

    Dňa 19.1.2024 sa uskutočnilo školské kolo Geografickej olymiády, ktorého sa zúčastnilo 39 žiakov druhého stupňa. V online teste boli nakoniec najlepší v jednotlivých kategóriách žiaci:

    Kategória G:
    1. Ľubomír Lagin, 5.A             
    2. Viktória Kukučková, 5.A             
    3. Lenka Beňadiková, 5.C

    Kategória F:
    1. Šimon Bíro, 7.A           
    2. Tamara Toporková, 7.A           
    3. Ema Pösová, 7.A

    Kategória E:
    1.  Nina Laluhová, 9.A           
    2. Zuzana Vavrincová, 8.A           
    3. Matúš Procháska, 9.A

    Do okresného kola postúpili dvaja žiaci z každej kategórie. Postupujúcim gratulujeme.

    Mgr. M. Meluš

  • Veselé varešky

    Šťastné a veselé sviatky všetkým prajú deti z krúžku "Veselé varešky"!

    Mgr. N. Labudová

  • Šťastné a veselé

  • Z rozprávky do rozprávky alebo čarovné Vianoce na Rastislavke

    Z rozprávky do rozprávky alebo čarovné Vianoce na Rastislavke

    Rozprávkové Vianoc! Poviete si, moje nervy, aké klišé! Veľký omyl, vážení! Nie sú rozprávkové ako rozprávkové.

    Tie, ktoré som 14. decembra videla, boli rozprávkové úplne vo všetkom. Dovoľte mi, aby som vám teraz predstavila recept malých aj veľkých na Rastislavke na to, ako pripraviť rozprávkové Vianoce  pre rodičov a všetkých, ktorí im fandia.

    Na prípravu Rozprávkových Vianoc si pripravíme:

    1. asi 40 prvákov oblečených v najúžasnejších rozprávkových kostýmoch, veľmi vhodné sú princezné, víly, bojovníci a jeden Kocúr v čižmách,
    2. približne 35 druhákov, ktorí sa neboja zákazu predaja živých rýb a pre radosť všetkých si s rybkami zatancujú a prenádherne zavinšujú všetkým prítomným,
    3. cca 30 tretiakov, ktorí maximálne hodnoverne dokážu svojím tancom rozhýbať tlakovú níž nad Škandináviou a nasnežiť aj v telocvični,
    4. na záver asi 30 štvrtákov v krojoch, aby diváci nezabudli na to, že Vianoce sú aj o tradíciách, posolstve lásky a nádherných zvykoch.

    Keď máme všetky ingrediencie pekne vyobliekané, nedočkavé a nastúpené v telocvični, začne príprava lektvaru s názvom Nekonečný kopec radosti a vianočného šťastia pre malých aj veľkých.  Na začiatok musíte nechať vytancovať všetky rozprávkové bytosti, potom dojem máličko prisnežíte nádhernými vločkami, veľmi pozorne nadávkujete vianočnú rybu s vinšami a na záver zalejete zmesou korenín v podobe ľudových tancov a prianí pre všetkých.

    Celú zmes pečiete v telocvični pod dozorom dvoch anjelov a po premiešaní a upečení ozdobíte nádhernou koledou Tichá noc. Celé hody naservírujete rodičom a prarodičom, ktorí sa už na túto dobrotu nesmierne tešia. Na Rastislavke to vyšlo a bola to naozaj dobrota!!!

    Po vianočnej hostine, ktorá potešila dušu, sa každý rád poprechádza. Že kde?

    Nie je nič krajšie, ako prejsť sa vianočnou krajinou. Aj túto radosť sme si všetci mohli na Rastislavke dopriať. Tento raz už staršie deti pripravili pre svojich blízkych niekoľko prekvapení.

    Celou školou sa niesla vôňa vianočných oblátok – skúste neochutnať, či odoláte! Hneď v susednej uličke na nás útočila esencia Vianoc, ktorá bola plná škorice, klinčekov či badiánu. Musím vysvetľovať? Určite nie! Nádherné a voňavé medovníčky si mohol sám ozdobiť každý, kto mal chuť. Toto umenie s úspechom zvládli všetci na vianočnej prechádzke. Hneď vedľa sme vkĺzli do tichých a pokojných Vianoc našich predkov. Potešením pre oči bola štedrovečerná hostina, ako ju pripravovali naše prababičky, potešením pre dušu svätoondrejské veštby a liatie olova. Kto si nechal túto dôležitú etapu svojho života utiecť -  jeho problém! Mne sa oplatilo! Ja sa budem mať úžasne. Škoda len, že je ťažko určiť, či tak hovorí olovo alebo hrozba polročných písomiek.

    Všade farebné svetielka, farby od výmyslu sveta, spokojné rozhovory ľudí, ktorí sa možno už dlhú dobu nestretli a nemali čas sa zastaviť! Dovoľte, aby som namaľovala  jarmok, na ktorom potvrdili svoju šikovnosť veľkí aj malí rezbári, čipkári, pekári – jednoducho tí, ktorí niečo krásne vyrobili a boli na svoje poklady hrdí. Asi sa nenašiel nikto, kto by nepodľahol pokušeniu a odchádzal domov s prázdnymi rukami.

    Opäť sme raz zažili krásny začiatok Vianoc na Rastislavke. Vďaka všetkým deťom, učiteľom aj pani kuchárkam a rodičom sme privolali vianočného ducha nie len do srdca, ale aj do školy. Takže, už mi ostáva len jediné. Šťastné, pokojné a veselé Vianoc všetkým! Fotoalbum

    Mgr. Ž. Pastieriková

  • Oznam

    Oznam

    a) 23.12.2023- 07.01.2024 majú žiaci vianočné prázdniny

    b) ŠKD aj ŠJ sú mimo prevádzku

    c) v pondelok 08.01.2014 - začiatok vyučovania

    Vyučovanie v piatok 22.12.2023

    • 1.stupeň – 4 vyučovacie hodiny,
    • 2.stupeň – 5 vyučovacích hodín (1.- 2.hod. vyučovanie podľa rozvrhu, 3.-5.hod. triednické hodiny)

    Prevádzka ŠKD bude v piatok 22.12.2023 skrátená o 14.30. hod.

  • Predpoludnie v múzeu

    Predpoludnie v múzeu

    Do Vianoc ešte pár dní chýba, no my už máme za sebou prvú štedrú večeru. V Hornonitrianskom múzeu sme zažili pravé ľudové Vianoce a advent so všetkými zvykmi a tradíciami.

    Matúš sa zmenil na Mikuláša, Samko na čerta, Danko na anjela a dievčatá na „Lucky“. Husím krídlom z nás zmietli nánosy moderného prachu a snáď aj chorôb, vyveštili si z liateho vosku budúcich manželov a potom sme všetci spoločne vyrábali jednoduché salónky z kocky cukru. Hoci na nás kapustnica nečakala, stôl na večeru sme si prestreli. Jabĺčka, strukoviny, cesnak, oplátky, chlieb. Jednoduché, pokojné a čisté. Rýdze Vianoce.

    Fotoalbum

    Žiaci 8. A

  • Zdobenie stromčekov na námestí

    Opäť, ako každý rok, sa naša škola zapojila do podujatia „Zdobenie stromčekov“, ktoré sa koná na podnet Mesta Prievidza. Aktivita je veľmi peknou prezentáciou prác jednotlivých škôl, ktoré sa podujatia zúčastnia, a zároveň slúži i ako inšpirácia pre jednotlivé pracovné činnosti.  

    Vianočné ruže, žiarivo zlaté balíčky  i  čiapočky z vlny , ktoré vyrobili deti zo školského klubu, sa stali súčasťou výzdoby stromčeka pod rukami pani vychovávateliek.  

    Stromček našej školy poteší okoloidúcich  pri pódiu na Námestí Slobody.                  

    Veríme, že sme prispeli k umocneniu sviatočnej atmosféry v meste.

    Jana Marková

  • Mikuláš v škole

    Mikuláš v škole

    Najkrajšie sviatky roka sprevádzajú odpradávna povery a ľudové obyčaje plné mágie a rituálov. Vianočnú atmosféru znásobuje i vianočná a zimná výzdoba, ktorá navodzuje blížiace sa najkrajšie sviatky v roku.

    „Mikulášku, dobrý strýčku modlím sa ti modlitbičku, zlož tú svoju plnú tašku, daj nám z darov tvojich trošku, či koláča makového, či koníka medového. Veď ty svätý Mikuláš, veľa dobrých darov máš.“ Táto známa pieseň znela skoro z každej triedy, ktorú navštívil Mikuláš s anjelmi a čertmi 6. decembra. Po odznení roličiek sa vypravili na dlhú cestu po jednotlivých triedach, aby odmenili všetky deti, ktoré boli dobré, no i nezbedníkov, ktorých čerti pohladkali svojimi rukami čiernymi od sadzí. Radosť, iskričky v očiach a prekvapené pohľady detí prinútil Mikuláša sľúbiť, že o rok príde znova. Fotoalbum

    Bc. B. Wéberová

  • Pozvánka

  • Školské kolo dejepisnej olympiády

    Školské kolo dejepisnej olympiády

    Už šestnásty krát sa naši mladí nadšenci pre históriu spoločne vydali na potulky dejinami. Tento rok sme sa spoločne pozreli na krásy slovenských hradov. Navštívili sme tie stredoveké, ktoré chránili Slovensko pred Turkami, ale ja tie, ktoré boli a dodnes sú symbolmi našej vlasti. Jednoducho, prešli sme sa spoločne krajinou  od Devína až po Spišský hrad.

    Školského kola dejepisnej olympiády sa v tomto roku zúčastnilo rekordných 36 objaviteľov zo šiesteho až deviateho ročníka. Všetci sa statočne prebojovali učebnicami, knihami a nakoniec aj ťažkými testami. Niektorí statočne padli na bojovom poli, no niektorí hrdinsky vzdorovali nábojom z mien, rokov a udalostí a z ukrutnej bitky vzišli aj víťazi.

    Na tomto mieste hrdo zverejňujem mená tých, ktorí si odnášajú z bitky medailu cti:

    v kategórii F: 1. miesto Jaroslav Gombarčík  – 6.A

                            2. miesto Šimon Gurka – 6.A

                            3. miesto Tamara Grambličková – 6.A

    v kategórii E: 1. miesto Sára Frimmelová –  7.B

                            2. miesto Lenka Sovová – 7.A

                            3. miesto Samuel Chlupík – 7.C

    v kategórii D: 1. miesto Samuel Boroš –  8.A

                            2. miesto Zuzana Vavrincová –  8.A

                            3. miesto Dorota Hurtišová – 8.A

    v kategórii C: 1.miesto Daniel Loziňák –  9.A

                            2. miesto Vivien Jašíková –  9.A

                            3. miesto Nina Laluhová – 9.A

     

    Z celého srdca ďakujeme všetkým, ktorí mali odvahu a zapojili sa do súťaže, gratuluje tým, ktorí zvíťazili alebo boli úspešní riešitelia a želáme veľa úspechov tým, ktorí nás budú reprezentovať v okresnom kole dejepisnej olympiády.

    Mgr. Ž. Pastieriková

strana:

Novinky

Počet návštev: 8601311

Mapa